I dag må vi moderne mennesker nogle gange tage os selv i at drømme om de gode gamle dage. Men var det nu også så sjovt at leve for 200 eller 300 år siden? Når vi tænker efter, ved vi nok godt, at det ikke var så behageligt, som livet er for de fleste i dag.

For eksempel var der mange adspredelser, som vi i dag anser som ganske naturlige, som folk dengang slet ikke kunne forestille sig. Hvad med en behagelig fristund, hvor du hygger dig på Unibet og måske endda vinder en præmie? Det kunne man godt glemme alt om dengang. Online casinospil er noget der først er blevet muligt i de seneste årtier, hvor computeren har vundet frem, og inden for de sidste ti år, hvor vi i stor stil er begyndt at kunne bruge smartphones og tablets til sådanne hyggelige aktiviteter.

Det hårde liv

Livet i tidligere tider var fysisk hårdt på en måde, vi kan have svært ved at forestille sig. Men vi skal ikke så mange årtier tilbage, før for eksempel tøjvask foregik med kogning af tøjet i store gruekedler, som først var fyret op med brænde og siden med gas. Her blev tøjet skyllet i store kar med koldt vand, vredet i hånden eller kørt igennem en vridemaskine med håndtag, og hvor skidtet blev skrubbet ud af tøjet med hænderne ved hjælp af et vaskebræt.

På andre måder var livet så også mere behageligt. Folk havde blandt andet ikke så travlt. Dengang tog ting den tid som de tog, og man havde ikke hele tiden følelsen af, at man skulle noget andet og mere, sådan som mange mennesker føler det i dag.

Hverdagen, og vi skal egentlig ikke så mange årtier tilbage, var præget af, at folk selv producerede meget mere af det, de skulle bruge i den daglige husholdning. Husmødrene syltede, bagte og henkogte, og råvarerne blev i høj grad leveret fra køkkenhaven eller gårdens egen produktion af afgrøder, samt fra produkter fra dyrene.

Ind imellem oplever vi i vores moderne tid en stræben tilbage mod den tid. Der skrives f.eks. blogs om syltning og bagning som aldrig før, og vi kan se den ene udsendelse efter den anden om, hvordan vi kan dyrke vore egne grøntsager. Det er drømmen om fortidens gode liv, der på den måde bryder frem. Spørgsmålet er dog, hvor mange moderne mennesker der i realiteten ville bryde sig om, at bytte tidligere tiders levevis ud med deres egen, når det kom til stykket? Det kan man så gå og fundere over.